Latest News

Wednesday, May 25, 2011

Από το Τίποτα στο Απολύτως Τίποτα



Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τούτο: ο όρος «αντικειμενική ενημέρωση» δεν υφίσταται... Τα Ελληνικά είναι η ακριβέστερη και πλουσιότερη γλώσσα του πλανήτη (σιγά - σιγά την διαλύουμε και αυτήν). Και στην Ελληνική γλώσσα η "αντικειμενική ενημέρωση" στερείται νοήματος. Επειδή ο αδόκιμος αυτός όρος ακούγεται συχνά – πυκνά στα ΜΜΕ, επιβάλλεται να τον διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας εάν θέλουμε να συνεννοηθούμε. Η ενημέρωση είναι έργο ανθρώπων, συνεπώς είναι υποκειμενική… Δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αντικειμενική. Μπορεί όμως να είναι αμερόληπτη. Δηλαδή να μην μεροληπτεί υπέρ ή κατά των εμπλεκομένων στην περιγραφή ενός γεγονότος. Πάει να πει, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Σ’ αυτή την ρημάδα την παλιοζωή δύο είναι οι μορφές ενημέρωσης: η είδηση (ξερή αναφορά των στοιχείων της είδησης) και το σχόλιο – άποψη για ένα γεγονός. Η είδηση δεν επιδέχεται μεροληψίας. Πως θα μπορούσε άλλωστε ένα γεγονός να μεροληπτεί; (ρητορικό το ερώτημα, αφού στην πατρίδα μας το σχόλιο έχει αντικαταστήσει την απλή αναφορά του γεγονότος). Το σχόλιο – άποψη θα έπρεπε να είναι αμερόληπτο... Η άποψη δηλαδή του σχολιαστή να μην μπατάρει υπέρ ή κατά κάποιας πλευράς των εμπλεκομένων. Υποκειμενική μεν, αμερόληπτη δε… Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μου πείτε για την Ελλάδα μας και δεν προτίθεμαι να διαφωνήσω μαζί σας.
Στο ζοφερό λοιπόν κλίμα που δημιουργεί η σημερινή μεροληπτική ενημέρωση, εμείς οι απλοί θιασώτες του μηχανοκίνητου σπορ καλούμαστε να διαχωρίσουμε την ήρα (ζιζάνιο των δημητριακών) από το στάρι. Και ατυχώς -για τους αγώνες ταχύτητας- τα ζιζάνια είναι άφθονα και εξόχως κωφάλαλα (πως αλλιώς να εξηγήσεις την γενική αδιαφορία των ειδικών ΜΜΕ και το γεγονός ότι περί "άλλα τυρβάζουν"...). Έχοντας εκ προοιμίου καταδικάσει στην επιχειρηματική τους συνείδηση τους αγώνες σε αποτυχημένη ιστορία, οδήγησαν τους λάτρεις του είδους στην απομόνωση, στην καθολική απουσία και στην απογοήτευση και τους κατέστησαν "ζήτουλες" μιας ζωντανής μετάδοσης, μιας πληροφορίας, μιας ενδιαφέρουσας αγωνιστικής τεχνικής ανάλυσης, όταν την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι ευρωπαίοι συμπολίτες χάνουν τον μπούσουλα στο τι να πρωτοπαρακολουθήσουν κάθε Σαββατοκύριακο. Αποδεικνύονται εντελώς ανεπαρκείς στο να αντιληφθούν ότι το "ψητό" δεν βρίσκεται στους φανατικούς (αυτοί ούτως ή άλλως "ψάχνονται"), αλλά σ' αυτούς που "ψήνονται" (και αυτοί είναι πολλοί, αλλά δεν οργανώνονται σε μοτοσικλετιστικά fora, ούτε θα χαθούν ολόκληρα εικοσιτετράωρα στο διαδίκτυο για να ανασκάψουν τα αποτελέσματα του προηγούμενου αγώνα). Η μη ενημέρωση, δηλαδή η άγνοια, κρατά μακριά το ευρύ κοινό από τις κερκίδες των θεατών. Εν έτει 2011 οι αγώνες ταχύτητας έχουν το ένα δέκατο των θεατών που παρακολουθούσαν Τατόϊ την δεκαετία του 60. Οι Έλληνες πολίτες τότε ενημερώνονταν για τους αγώνες από το ημερήσιο τύπο (που τελικώς απεδείχθη συνεπέστερος των "ειδικών") και από εβδομαδιαίο φιλμάκι ειδήσεων (με τίτλο "Ελληνικά Επίκαιρα") στις κινηματογραφικές αίθουσες (που προβαλλόταν πριν την ταινία). Δεν υπήρξαν ποτέ ακριβή ενημερωτικά εργαλεία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όμως μετέδιδαν το μήνυμα και αυτό αρκούσε.

Πάρτε μια μικρή γεύση των εποχών εκείνων, για να συνεχίσουμε με το μεροληπτικό μας κείμενο (και μεταξύ άλλων παρατηρείστε το πλήθος των συμμετοχών):
Σημείωση: Στην μικρή οθόνη που θα εμφανισθεί (μετά το άνοιγμα του συνδέσμου) στο πάνω δεξύ μέρος, κάντε απλώς "κλικ" στο play. Το ταινιάκι ξεκινά αυτομάτως από το σημείο που μας ενδιαφέρει και διακόπτεται με το τέλος του ρεπορτάζ.

1. Δεκέμβριος 1968
2. Αύγουστος 1971
3. Οκτώβριος 1970
4. Φθινόπωρο 1972

Σήμερα? Άκρα του τάφου σιωπή. Κουράστηκα από την αρχή του χρόνου να διαβάζω τα ίδια ακριβώς κείμενα σε διάφορα sites, που αναδημοσιεύονται αυτούσια "κατά ριπάς". Σαν να το πράττουν εξ ανάγκης, για να εκμαιεύσουν κάποια διαφήμιση. Ο αδιάφορος και ανέμπνευστος τρόπος με τον οποίον επιτελούν το έργο τους εδώ και χρόνια, καταδίκασε ένα από τα ομορφότερα και πιό συναρπαστικά σπορ σε μαρασμό. Το πράττουν αυτοί που δεν φείδονται κραυγών αγάπης και συνέπειας στις ρούγες και τα σοκάκια του μοτοσικλετισμού. Ο τροχός γυρίζει, οι καιροί αλλάζουν... Το σπορ και οι άνθρωποί του θα παραμείνουν ό,τι και να συμβεί (έστω συρρικνωμένοι). Αυτοί όμως που επένδυσαν στο εύκολο και γρήγορο χρήμα θα μείνουν με τις μηδενικές πωλήσεις (των ζοφερών καιρών που έρχονται) στο χέρι...
Ναι, μεροληπτώ. Πως να πράξω το αντίθετο, όταν διαβάζω το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Ανακοίνωση 8ωρου Αγώνα Σερρών

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε οτι ο 8ωρος αγώνας αντοχής που ήταν προγραμματισμένος για το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαίου 2011 στις Σέρρες, αναβάλλεται. Οι κυριότεροι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι το μεγάλο κόστος, τη στιγμή που δεν βρέθηκαν οι απαραίτητοι χορηγοί και οι λίγες σίγουρες συμμετοχές με κίνδυνο να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις κατηγορίες. Επειδή, ωστόσο, έχουν ήδη γίνει πολλά πράγματα (site, logo, κανονισμοί, έπαθλα, κλπ.) θα επανέλθουμε του χρόνου με ακόμα καλύτερη ημερομηνία και ακόμα καλύτερη οργάνωση, για να ξεκινήσουμε σε σωστή βάση αυτό το κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο στο χώρο της αγωνιστικής μοτοσικλέτας αντοχής που όλοι θέλουμε και περιμένουμε.
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους έχουν στηρίξει αυτήν την προσπάθεια και τις Ομάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή και να μας συγχωρούν για την όποια ταλαιπωρία.
Τέλος, επειδή η πίστα των Σερρών είναι δεσμευμένη για το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί track day που θα περιλαμβάνει Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα, την επίσημη χρονομέτρηση της πίστας και όλες τις φωτογραφίες για όλους δωρεάν, καθώς και 2-3 box που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους. Κόστος €150.00 και για τις δύο ημέρες και €80.00 μόνο για την μία. Θα χαρούμε να σας δούμε όλους στις Σέρρες το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαίου 2011.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας στο τηλέφωνο (+30)6977 444 933.

Η είδηση λοιπόν είναι ότι η υλοποίηση της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας αναβάλλεται. Γιατί δεν υπήρξαν οι απαραίτητοι χορηγοί (πως να υπάρξουν όταν οι κερκίδες σε κάθε αγώνα είναι κενές; Σε ποιούς να προβληθούν;) και γιατί το πλήθος των συμμετοχών ήταν χαμηλό (αφού και αυτές με την σειρά τους δεν βρήκαν υποστηρικτές για τους ίδιους λόγους). Κάποιοι από το βάθος της αιθούσης κράζουν για οικονομική κρίση. Δεν είναι αυτή η αιτία. Απλώς, στοχεύουμε χαμηλά. Ένας λαός που υποτιμά τον εαυτό του δεν έχει μέλλον. Στην δράση είθισται να αντιδράς. Το Ελληνικότατο "που να τρέχεις τώρα" θάναι ο τάφος μας.
Στεναχωριέμαι πολύ γι αυτά τα παιδιά από τις Σέρρες που τόλμησαν να οραματισθούν. Και επικροτώ με πάθος την επιμονή τους να αναδιοργανωθούν για το 2012. Το λέει και ο Τσακνής: "Τα όνειρα των εραστών δεν σβήνουν".

Προσοχή!!

Recent Post

Κατάλογος Θεμάτων